Sunday, September 11, 2011

Jag går och fiskar!

September och strålande solsken i huvudstaden, jag är ledig och har sedan länge bokat en "fiske-dejt" med Fredrik. Ut och fiska? Hmmm...

Du behöver inte gå långt och vad jag inte visste så behöver man inget fiskkort i Stockholm, utom vid insjöar tydligen. Man kan alltså ställa sig i närheten av Aquaria på Djurgården och hoppas på lax på väg till laxtrappan eller ställa sig vid riksdagen eller var som helst där det finns vatten och hoppas på tur. Det enda man behöver är spö, bete, hov och kanske en matsäck om du tänker fiska hela dagen.

Jag mötte alltså Fredrik klockan tre, tog en öl och sedan satte vi av mot Hornstull och Bergsundstrand där vi tog fram tillbehören. Efter en liten stund så fångade Fredrik en liten gädda så vi fick ringa till OT så att personalen kunde skrika ut över baren att vi fått napp och genom luren hörde vi alla ropa och heja. 

Drabbad av fiskelycka. Stockholm blir inte bättre än så här.

Efter ett par timmar bestämde vi oss för att förflytta oss en bit och begav oss till Långholmen och dess ångbåtsbrygga. Men tro´t eller ej, Fredrik fick napp ganska snabbt igen och denna gång var det en rejäl gädda på ca 4 kilo. Alldeles uppspelta och fulla av fiske-lycka försökte vi få upp baddaren. Fredrik tog den närmare bryggan och jag slängde mig på mage med hoven i högsta hugg. Sen fick vi upp den och medan jag höll ett stadigt tag med båda händer så tog Fredrik fisken av daga. 

Fredrik visar stolt upp sin fångst efter att vi med livet som insats tagit upp denna baddare.

Inte bara god att äta utan även vacker att se på.

Jag känner att jag på något sätt vill lära mig någon sorts naturfolks-sed så att man kan tacka djurets själv för den goda mat den skänker oss. Jag är inte religiös men det kunde inte kännas mer på sin plats att tacka någon sorts ande. Vi nöjde oss såklart med fiskandet. Den vackra solnedgången hade övergått i kväll och vi började längta efter en god middag.

Ensamma med våra spön och solnedgången, mitt i stan.

Väl hemma så tog vi ur gäddan, delade den på hälften och satte på lite färskpotatis. Ena hälften hamnade i långpanna i ugnen och andra halvan i frysen. Först öppnade vi en flaska champagne och skålade för en härlig dag och tackade fiskens ande. Det blev en härlig måltid!

Recept:
Smörj plåten med smör.
Lägg i, på och runtom fisken: 
dill, persilja, citron, flingsalt, peppar och skivad paprika samt klickar med smör.
Lägg in i ugnen på 150 grader tills köttet börjar lossna från benen.
(10-25 minuter beroende på storlek på fisk)

Plocka försiktigt isär köttet, servera med potatis och kanske en liten örtyoghurt.

För frågor om fiske i Stockholm gå in på Stockholms Stads hemsida där du kan få den info du behöver. Även flera fiskebutiker och naturkompaniet kan ge dig goda råd. God fiskelycka!

No comments:

Post a Comment